Suplementy do treningu

tórych ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka. Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w a

Suplementy do treningu

Kwestia superfoods w Wikipedii

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood


O kretynie w znaczeniu sportowym

W latach 90. XX wieku kreatyna zyskała szczególny rozgłos jako naturalny sposób na zwiększenie wyników sportowych i budowanie beztłuszczowej masy ciała. Stwierdzono, że ogólna zawartość kreatyny w mięśniach szkieletowych jest zwiększona po doustnym podaniu suplementów diety, a zawartość ta różni się i zależy od wielu czynników, m.in. od poziomu spożycia węglowodanów, rodzaju aktywności fizycznej i typu włókien mięśniowych. W skutek tego zaczęto stosować kreatynę w charakterze dodatku do suplementów diety stosowanych przed treningiem10. Na rynku dostępne są różne formy kreatyny, m.in. cytrynian, jabłczan, ester etylowy, azotan, chlorowodorek, glukonian, ?-ketoglutaran i orotan

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kreatyna


Właściwości białek przyjmowanych przez sportowców

Przyjmowanie białek przez sportowców, zwłaszcza przez tych początkujących, stanowi bardzo ważne uzupełnienie stosowanej przez nich diety. Białka są bogate w aminokwasy i pomagają w nabywaniu masy mięśniowej. Sprawiają, że sportowcy są w stanie odbywać bardzo wymagające treningi i zwiększać swoją ogólną wytrzymałość na zwiększony wysiłek fizyczny.

Dlatego wydaje się, że przyjmowanie białek przez sportowców jest bardzo rozsądnym rozwiązaniem chociaż powinni oni uważać na to, żeby nie przedawkować przyjmowanych przez siebie suplementów białkowych. Ich ilość można dostosowywać do tego, jak ciężkiemu treningowi aktualnie poddawany jest sportowiec. Natomiast zawsze powinien on sięgać po wysokobiałkowe produkty spożywcze.



© 2019 http://zetta.lubin.pl/