Suplementacje dla sportowców? Nie tylko!

a. Stwierdzono, że ogólna zawartość kreatyny w mięśniach szkieletowych jest zwiększona po doustnym podaniu suplementów diety, a zawartość ta różni się i zależy od wielu czynników, m.in. od poziomu spożycia węglowodanów, rodzaju ak

Suplementacje dla sportowców? Nie tylko!

Kwestia kreatyny w Wikipedii

W latach 90. XX wieku kreatyna zyskała szczególny rozgłos jako naturalny sposób na zwiększenie wyników sportowych i budowanie beztłuszczowej masy ciała. Stwierdzono, że ogólna zawartość kreatyny w mięśniach szkieletowych jest zwiększona po doustnym podaniu suplementów diety, a zawartość ta różni się i zależy od wielu czynników, m.in. od poziomu spożycia węglowodanów, rodzaju aktywności fizycznej i typu włókien mięśniowych. W skutek tego zaczęto stosować kreatynę w charakterze dodatku do suplementów diety stosowanych przed treningiem10. Na rynku dostępne są różne formy kreatyny, m.in. cytrynian, jabłczan, ester etylowy, azotan, chlorowodorek, glukonian, ?-ketoglutaran i orotan

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kreatyna


Sprowadzanie odpowiednich odżywek dla sportowców

Kupowaniem odżywek dla sportowców mogą zajmować się sami sportowcy lub ich trenerzy. Takie odżywki są w zasadzie ogólnodostępne, można je kupować na przykład na siłowniach czy w sklepach sportowych lub w aptekach. Praktycznie wszystkie odżywki sportowe mogą być także zamawiane przez Internet.

Wykorzystując taką możliwość trenerzy poszczególnych sportowców mogą od razu kupować dla swoich podopiecznych większą ilość odżywek co sprawia, że nie muszą martwić się o potrzebę dokupywania nowych odżywek w trakcie zaplanowanej wcześniej sesji treningowej. Trenerzy lub dietetycy sportowi zajmują się także sprowadzaniem dla swoich podopiecznych takich odżywek, które dostępne są raczej za granicą, ale stają się potrzebne sportowcowi w danym momencie odbywanych przez niego treningów.


Czym są superfoods?

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood



© 2019 http://zetta.lubin.pl/