O specjalnych jednorazowych artykułach stosowanych w salonach kosmetycznych i gabinetach lekarskich

e także na wiele stresów, na które narażony jest współczesny człowiek. Dlatego też osoby w pewnym wieku powinny się regularnie poddawać badaniom związanym właśnie z prawidłową pracą serca. Zaopatrzenie medyczne w kardiologii to pr

O specjalnych jednorazowych artykułach stosowanych w salonach kosmetycznych i gabinetach lekarskich

Jakie sprzęty konieczne w kardiologii oferują sklepy z wyposażeniem medycznym?

Troska o serce jest coraz bardziej konieczna, nie tylko z uwagi na coraz szybsze tempo życia, ale także na wiele stresów, na które narażony jest współczesny człowiek. Dlatego też osoby w pewnym wieku powinny się regularnie poddawać badaniom związanym właśnie z prawidłową pracą serca. Zaopatrzenie medyczne w kardiologii to przede wszystkim aparaty do przeprowadzania badań ekg. Jak możemy zauważyć, nawet w miejscach publicznych takich, jak stacje metra ostatnio pojawia się zaopatrzenie medyczne w postaci defibrylatorów. Aby wykorzystać je w prawidłowy sposób należy posiadać odpowiednie przeszkolenie, dlatego też ważne są kursy pierwszej pomocy, które mogą komuś bardzo pomóc czy nawet uratować życie.


Aseptyka

Aseptyka

Aseptyka ? postępowanie mające na celu dążenie do jałowości pomieszczeń, narzędzi, materiałów opatrunkowych i innych przedmiotów w celu niedopuszczenia drobnoustrojów do określonego środowiska, np. otwartej rany.
Zastosowanie

Aseptyczność jest to stan, w którym pomieszczenia, środki opatrunkowe, leki, narzędzia chirurgiczne i ręce operatora są wolne od żywych drobnoustrojów chorobotwórczych. Jest to zapewnione poprzez dokładne mycie i dezynfekowanie dłoni oraz stosowanie przez zespół operacyjny wyjałowionych fartuchów, rękawiczek, narzędzi oraz odpowiednie przygotowanie sali operacyjnej (mycie, sterylizowanie sal poprzez naświetlanie promieniami ultrafioletowymi, powietrze jest przepuszczane przez filtr, zanim trafi do sali operacyjnej) i pola operacyjnego. Oznacza to także działania zabezpieczające przed zakażeniem.

Aseptyka ma też zastosowanie poza salą operacyjną, m.in. w badaniach laboratoryjnych i bakteriologicznych, w produkcji leków i żywności.

W przemyśle spożywczym oznacza proces produkcyjny, który dzięki zastosowaniu specjalnej technologii pozwala na wytwarzanie i pakowanie produktów bez użycia środków konserwujących.
Historia

W 1885 Polak Jan Mikulicz-Radecki użył podczas operacji rękawiczek bawełnianych, w 1887 Ernst von Bergmann wprowadził sterylizację przy użyciu pary wodnej, a w 1894 William Halsted zastosował rękawiczki z gumy.

Za ojca aseptyki uważa się Gustava Adolfa Neubera, kilońskiego chirurga (1886). Reguły aseptyki wprowadzone przez niego, niewiele zmienione, obowiązują do dziś.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Aseptyka


Do dezynfekcji stosuje się metody

Dezynfekcja (po polsku dosłownie oznacza odkażanie) ? postępowanie mające na celu niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników1. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, ale nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe1. Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy. Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych.

Wyniki dezynfekcji zależą od trzech czynników:

drobnoustroju ? gatunek, liczba, aktywność fizjologiczna,
środka dezynfekcyjnego ? właściwości chemiczne i fizyczne, stężenie, czas działania,
środowiska ? temperatura, wilgotność, pH, obecność materii organicznej, poziom kationów Ca2+ i Mn2+ itp.

Do dezynfekcji stosuje się metody fizyczne, chemiczne i termiczno-chemiczne1.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dezynfekcja



© 2019 http://zetta.lubin.pl/